Rockbox.org home
release
dev builds
extras
themes manual
wiki
device status forums
mailing lists
IRC bugs
patches
dev guide



Rockbox mail archive

Subject: Re: Digital output not working with some files on JBR V1

Re: Digital output not working with some files on JBR V1

From: Tom Cole <tcole_at_xtra.co.nz>
Date: 2006-06-16

You may be able to do this with razorlame
http://www.dors.de/razorlame/index.php

Razerlame is a front end for Lame which allows for easy batch processing
of a bunch of files.

On Thu, 15 Jun 2006 13:50:12 -0700 (PDT), <sfsprs-audio@yahoo.com>
wrote:

>Thanks, that was it. My experiments indicate that the JBR V1 won't
>play files sampled at less than 32k through the digital output.
>
>Here's how I resampled to fix:
>1. Install free Audacity and the LAME mp3 encoding library.
>2. In preferences/File Formats/MP3 Export Setup, make sure Bit Rate is
>set to 48 or higher (any lower won't support sample rates of 32k).
>3. File/Import the mp3 that needs to be resampled.
>4. In the "Project Rate" box at the lower left of the big project
>window, click and type in 32000.
>5. File/Export the mp3.
>
>If anyone knows an easier way to resample for free, that would be
>nice... I've got a lot of files to convert.
>
>-Tom
>
>--- Bluechip <csbluechip@gmail.com> wrote:
>
>> The samplerate is too low.
>> IIRC you need a samplerate of 32K for SPDIF to kick in.
>> Spoken word is, imho, the greatest culprit of this.
>> Sadly, it's a harware limitation, not something that could be readily
>>
>> fixed by Rockbox.
>> ...probably not "impossible", but certainly not expectable.
>>
>> BC
>>
>> At 02:09 15/06/2006, you wrote:
>> >I have a used Archos JBR V1 that I bought on ebay. I'm finding that
>> >the digital output works with most mp3 files but not others. Very
>> >strange. The analog output seems to work fine with all files. I've
>> >tried two different digital receivers connected to the Archos, and
>> this
>> >issue happens with both.
>> >
>> >Just to see if I could narrow the problem down, I loaded a
>> nonplaying
>> >file into audify and messed around with it a bit. Strangely even
>> after
>> >re exporting the file in mp3 format, it still doesn't play on the
>> >digital output of the JBR V1.
>> >
>> >For example, here is an mp3 file that plays fine through the analog
>> >output but not at all through the digital output:
>> >
>> >http://tom-morrow-land.com/scratch/noplaydigital.mp3 (13kb)
>> >
>> >When it plays correctly you'll hear a woman say "Contact and
>> ordering
>> >information follows the program". This file was cut out of another
>> >bigger nonplaying file. Then I cut, amplified, eq'd, and changed
>> speed
>> >in audify and re exported. I used mp3tag to remove the mp3 tags
>> just
>> >in case that was an issue, and it still doesn't work.
>> >
>> >If anyone who uses digital outputs on their Archos JBR V1 would try
>> >this file out, I'd be interested in seeing if it works for you; that
>> >way I would know whether my player is the problem or something about
>> >the mastering. Also if anyone knows how to fix this problem please
>> let
>> >me know... it must be something about the file since other files
>> >reliably play fine.
>>
>>
Received on Fri Jun 16 01:28:15 2006


Page was last modified "Jan 10 2012" The Rockbox Crew
aaa