FS#714 - Battery over charging

Attached to Project: Rockbox
Opened by Huw Smith (huwsy) - Friday, 10 January 2003, 18:10 GMT
Last edited by Daniel Stenberg (bagder) - Friday, 05 December 2003, 09:28 GMT
Task Type Bugs
Status Closed
Assigned To No-one
Operating System
Severity Low
Priority Normal
Reported Version Daily build (which?)
Due in Version Undecided
Due Date Undecided
Percent Complete 0%
Votes 0
Private No


Battery over charging

I have an Archos Jukebox Recorder 10

Rom version : 1.27b

Mask : 0x0302

USB : Positive

ATA : 0x200

PR : Positive

Freq : 11.0592MHz

Versions of Rockbox tried :

bleeding edge v030109_1302

CVS daily build from 27 of Dec. 2002 up to 09 of
Jan. 2003

release v1.4

Batteries : Std Archos Ni-MH 1500 mA

Charger shipped with unit :

Kings Electric Ltd. AC/DC Adaptor

Model : 41G-9-600

Input : 230V 50Hz

Output : 9VDC 600 mA

Positive in centre.

When I connect it to the charger it charges to 5.57v +/-
0.02v then it begins to make a clicking noise of about 8
Hz which becomes louder whenever the screen contents
change, it also begins to get hot. This noise comes from
the unit its self not the speakers, and stops if I
disconnect the charger. At this point the software
believes the battery is only about a third full. Deep
discharge makes no difference, which is as I suspected,
and trickle charge makes no difference. If I turn the unit
off then back on it realises that the battery is fully
charged. Here is what the debug screen says about the
battery during one of these late stages of charging.

Power status

Battery : 5.57 V

External : 15.14 V

Charger : present

Charging : Yes

Short Delta : 25

Long Delta : 29

* I don?t remember the name here : 450 m

Voltage Deltas

-0 min : 0.00v

-1 min : 0.00v

-2 min : 0.00v

-3 min : 0.00v

-4 min : 0.01v

-5 min : 0.01v

-6 min : -0.01v

Charge state : 1

Cycle time : 89 m cycle start : 9%

Last PwrHist val : 5.57v

Battery level : 32%

Est. Remaining : 204 m

Trickle sec : 0/60

This task depends upon

Closed by  Daniel Stenberg (bagder)
Friday, 05 December 2003, 09:28 GMT
Reason for closing:  Works For Me
Comment by Björn Stenberg (zagor) - Tuesday, 28 January 2003, 11:06 GMT

Are you saying the noise is not there if you charge with Archos firmware?
Comment by Anonymous Submitter - Sunday, 02 February 2003, 20:31 GMT

It only occures with the rockbox firmware.